Управління Держпродспоживслужби в Доманівському районі з метою проведення профілактичних заходів для запобігання виникнення випадків ботулізму інформує : за оперативною інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм у мешканців м. Києва, у тому числі один летальний та пов’язані з вживанням в'яленої риби, придбаної у торгівельній мережі міста.
Водночас 30.05.2017 отримано оперативну інформацію від Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області щодо реєстрації ще одного лабораторно підтвердженого випадку ботулізму в жінки 1986 року народження, який також ймовірно пов’язаний із вживанням риби даного виробника. Отруєння відбулось від придбаного в супермаркеті «Фреш» у
м. Херсон в'яленого карася.
За результатами епідеміологічного розслідування випадків захворювання на ботулізм серед киян спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві встановлено, що виробником рибної продукції, яка реалізовувалась гіпермаркетом «Караван» та супермаркетом «Мегамаркет» є ФОП Меркулов А.В., а постачальником ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області.
Ботулізм - це дуже важке, смертельно небезпечне інфекційно-токсичний захворювання, що вражає нервову систему. Ботулізм виникає при попаданні в організм харчових продуктів, що містять мікроб - збудник інфекції. Особливо небезпечні консервовані вироби домашнього приготування, без доступу повітря мікроб ботулізму починає виробляти дуже сильна отрута, який у багато разів небезпечніше отрути гримучої змії.
Найчастіше причиною хвороби є консервовані продукти домашнього приготування, особливо гриби. Смертельна небезпека може критися в банках, при недотриманні правил приготування консервованих продуктів.
Збудником інфекції є мікроби - анаероби з групи клостродій. Вони містяться в кишечнику багатьох тварин і грунті, і зберігається там багато років. З грунту мікроб потрапляє в харчові продукти. Спори ботулізму витримують нагрівання до 100 градусів і переносять високі концентрації солі та оцтової кислоти.
Інфекція, потрапивши в кишечник людини, всмоктується в кров і викликає важке захворювання, яке може призвести до смерті. Ботулізм вражає нервову систему, в основному спинний мозок. Внаслідок цього, настає параліч м'язів, розвивається гостра дихальна недостатність. Хвороба розвивається вкрай швидко - протягом 2-24 годин. На щастя, ця хвороба не заразна і від людини до людини хвороба не передається. До того ж отрута розсіюється по тарі ділянками, тому не всі люди, які вживали продукт у їжу з однієї і тієї ж банки, можу заразитися ботулізмом. А ось імунітет до ботулізму не виникає, цією хворобою можна захворіти повторно.
Симптоми ботулізму:
Основні симптоми характерні для багатьох харчових отруєнь - частий пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі ботулізм починає виявлятися більш специфічно - порушується гострота зору, спостерігається двоїння в очах, туман, погано розрізняються предмети. Далі виникає порушення мови та зміна голосу, з'являється м'язова слабкість і сухість у роті. Якщо хворобу не лікувати, то м'язова слабкість прогресує і настане смерть від паралічу дихальної мускулатури.
При перших же симптомах отруєння необхідно звертатися до лікаря, хворому потрібна обов'язкова госпіталізація, лікування проводиться в інфекційній лікарні. Надання першої допомоги полягає в промиванні шлунку.
Профілактика ботулізму:
Профілактика полягає в ретельній термічній обробці продуктів харчування, строгому дотриманні санітарних норм приготування, зберігання та вживання їжі. Продукти, приготовані в домашніх умовах, не рекомендується закривати герметично. Зберігати домашні консерви треба при низьких температурах. Ніколи не купуйте консерви сумнівного виробництва або з роздутими кришками.
Найкраща профілактика ботулізму - це кип'ятіння консервованих продуктів при температурі вище 100 градусів, безпосередньо перед вживанням.
З метою профілактики ботулізму необхідно дотримуватись цілого ряду правил:
– для домашнього консервування використовувати тільки свіжі овочі та фрукти;
– ретельно мити та просушувати овочі та фрукти, а особливо гриби перед консервуванням;
– дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та дотримуватись температурного режиму при виготовленні домашніх консервів;
– при приготуванні домашніх консервів використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;
– не можна готувати домашні консерви із м’яса, риби та овочів з малою кислотністю (зелений горошок, квасоля, цвітна капуста).
– зберігати консерви домашнього виготовлення при низьких температурах;
– не вживати консерви з “бомбажем” або при підозрі на їх недоброякісність;
– не купуйте копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
– вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, технологія та рецептура виготовлення яких розроблена з врахуванням профілактики ботулізму, де проводиться лабораторний контроль. В домашніх умовах не можливо досягти їх знезараження без спеціального обладнання;
– консервовані продукти, які виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням необхідно викласти в каструлю і прокип`ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити;
– не давати консервовані в домашніх умовах продукти дітям без попередньої їх термічної обробки, дитячий організм дуже чутливий до токсину ботулізму.
При перших ознаках захворювання необхідно терміново викликати лікаря.
Не займайтеся самолікуванням!
|