П`ятниця, 26.04.2024, 09:54
Ліцей "Успіх" Доманівської селищної ради Миколаївської області

Ви увійшли як $USERNAME$ | Група "$USER_GROUP$" | RSS

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Головна » 2017 » Червень » 2 » Щодо випадків ботулізму!!!
10:44
Щодо випадків ботулізму!!!

Управління Держпродспоживслужби в Доманівському районі  з метою проведення профілактичних заходів  для запобігання  виникнення випадків ботулізму інформує  : за оперативною інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві зареєстровано 3 випадки  захворювання на ботулізм у мешканців м. Києва, у тому числі один летальний та пов’язані з вживанням в'яленої риби, придбаної у торгівельній мережі міста.

       Водночас 30.05.2017 отримано оперативну інформацію від Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області щодо реєстрації ще одного лабораторно підтвердженого випадку ботулізму в жінки 1986 року народження, який також ймовірно пов’язаний із вживанням риби даного виробника. Отруєння відбулось від придбаного в супермаркеті «Фреш» у

м. Херсон в'яленого карася.

       За результатами епідеміологічного розслідування випадків захворювання на ботулізм серед киян спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві встановлено, що виробником рибної продукції, яка реалізовувалась гіпермаркетом «Караван» та супермаркетом «Мегамаркет» є ФОП Меркулов А.В., а постачальником ТОВ «ЧУДО-ЮДО» міста Світловодськ Кіровоградської області.

 Ботулізм - це дуже важке, смертельно небезпечне інфекційно-токсичний захворювання, що вражає нервову систему. Ботулізм виникає при попаданні в організм харчових продуктів, що містять мікроб - збудник інфекції. Особливо небезпечні консервовані вироби домашнього приготування, без доступу повітря мікроб ботулізму починає виробляти дуже сильна отрута, який у багато разів небезпечніше отрути гримучої змії.
Найчастіше причиною хвороби є консервовані продукти домашнього приготування, особливо гриби. Смертельна небезпека може критися в банках, при недотриманні правил приготування консервованих продуктів. 
Збудником інфекції є мікроби - анаероби з групи клостродій. Вони містяться в кишечнику багатьох тварин і грунті, і зберігається там багато років. З грунту мікроб потрапляє в харчові продукти. Спори ботулізму витримують нагрівання до 100 градусів і переносять високі концентрації солі та оцтової кислоти. 
Інфекція, потрапивши в кишечник людини, всмоктується в кров і викликає важке захворювання, яке може призвести до смерті. Ботулізм вражає нервову систему, в основному спинний мозок. Внаслідок цього, настає параліч м'язів, розвивається гостра дихальна недостатність. Хвороба розвивається вкрай швидко - протягом 2-24 годин. На щастя, ця хвороба не заразна і від людини до людини хвороба не передається. До того ж отрута розсіюється по тарі ділянками, тому не всі люди, які вживали продукт у їжу з однієї і тієї ж банки, можу заразитися ботулізмом. А ось імунітет до ботулізму не виникає, цією хворобою можна захворіти повторно. 
Симптоми ботулізму: 
Основні симптоми характерні для багатьох харчових отруєнь - частий пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі ботулізм починає виявлятися більш специфічно - порушується гострота зору, спостерігається двоїння в очах, туман, погано розрізняються предмети. Далі виникає порушення мови та зміна голосу, з'являється м'язова слабкість і сухість у роті. Якщо хворобу не лікувати, то м'язова слабкість прогресує і настане смерть від паралічу дихальної мускулатури. 
При перших же симптомах отруєння необхідно звертатися до лікаря, хворому потрібна обов'язкова госпіталізація, лікування проводиться в інфекційній лікарні. Надання першої допомоги полягає в промиванні шлунку. 
Профілактика ботулізму: 
Профілактика полягає в ретельній термічній обробці продуктів харчування, строгому дотриманні санітарних норм приготування, зберігання та вживання їжі. Продукти, приготовані в домашніх умовах, не рекомендується закривати герметично. Зберігати домашні консерви треба при низьких температурах. Ніколи не купуйте консерви сумнівного виробництва або з роздутими кришками. 
Найкраща профілактика ботулізму - це кип'ятіння консервованих продуктів при температурі вище 100 градусів, безпосередньо перед вживанням.

З метою профілактики ботулізму необхідно дотримуватись цілого ряду правил:

– для домашнього консервування використовувати тільки свіжі овочі та фрукти;

– ретельно мити та просушувати овочі та фрукти, а особливо гриби перед консервуванням;

– дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та дотримуватись температурного режиму при виготовленні домашніх консервів;

– при приготуванні домашніх консервів використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;

– не можна готувати домашні консерви із м’яса, риби та овочів з малою кислотністю (зелений горошок, квасоля, цвітна капуста).

– зберігати консерви домашнього виготовлення при низьких температурах;

– не вживати консерви з “бомбажем” або при підозрі на їх недоброякісність;

– не купуйте копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

– вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, технологія та рецептура виготовлення яких розроблена з врахуванням профілактики ботулізму, де проводиться лабораторний контроль. В домашніх умовах не можливо досягти їх знезараження без спеціального обладнання;

– консервовані продукти, які виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням необхідно викласти в каструлю і прокип`ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити;

– не давати консервовані в домашніх умовах продукти дітям без попередньої їх термічної обробки, дитячий організм дуже чутливий до токсину ботулізму.

При перших ознаках захворювання необхідно терміново викликати лікаря.

Не займайтеся самолікуванням!

  

 

Переглядів: 350 | Додав: Svetik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар подій
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Наш час




Наша адреса

вул. Центральна,85 ,
смт. Доманівка, Миколаївська область, 56400, тел. 0(5152)9-16-68 Електронна адреса: domrn12@ukr.net
Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz